Snurken vanwege een verstopte neus

Snurken door een verstopte neusDe meeste mensen ademen door de neus, ook ´s nachts, wat verreweg het gezondste is. Snurken vanwege een verstopte neus komt vaak voor. We leggen u graag uit hoe dat komt en wat u eraan kunt doen. Eerst wat korte informatie over de luchtwegen. Als we het over de luchtwegen hebben bij mensen, spreken we wel van bovenste en onderste luchtwegen. De bovenste luchtwegen omvatten de mond-, neus- en keelholte tot aan het strottenhoofd. De onderste luchtwegen omvatten de luchtpijp, bronchiën en de longen. Snurken ontstaat in de bovenste luchtwegen.

De belangrijkst informatie in dit artikel:

Ademen door de neus helpt tegen snurkenWaarom is ademen door de neus beter dan door de mond

De neus-, keel- en mondholtes filteren de ingeademde lucht en maken deze tegelijkertijd warm en vochtig voordat deze in de onderste luchtwegen terecht komt. De neus vormt daarom een belangrijke functie bij het ademhalen en de meeste mensen ademen overdag gewoon door de neus en niet door de mond. Ademen door de neus is dus meer meer de “natuurlijke” status van ademhalen. Ervoor zorgen dat u weer door de neus gaat ademen is daarom één van de oplossingen voor snurken.

Als de neus ´s nachts onvoldoende lucht doorlaat gaat de mond vanzelf open om het tekort aan lucht aan te vullen. Slapen met een open mond maakt de kans op snurken aanzienlijk groter, omdat de keel door de koelere, ongefilterde lucht eerder uitdroogt waardoor de weke delen en de tong achterin de keel eerder gaan trillen wat het hinderlijke snurkgeluid voortbrengt.

Vergrote amandelen en snurkproblemenWelke gezondheidsklachten doen zich mogelijk voor als u door de mond ademt

Ademen door de mond gaat veelal gepaard met een aantal vervelende gezondsheidsklachten zoals:

 1. Een slecht gebit. Omdat door de mond ingeademde lucht de keel uitdroogt worden de tanden minder goed beschermd door speeksel. Speeksel heeft een belangrijke functie in het beschermen van het gebit en de mondholte. Door afwezigheid van speeksel hebben slechte bacteriën meer kans om je tanden en tandvlees aan te tasten.
 2. Snurken en slaapapneu komen vaker voor
 3. Een slechte adem
 4. Verslechtering van symptomen gerelateerd aan astma
 5. Kwijlen
 6. Luchtweginfecties omdat de ingeademde lucht niet is gefilterd
 7. Vergrote amandelen van de neus en keel
 8. Verkeerde stand van tanden
 9. Verminderde zuurstofopname

Wat is de relatie tussen mondademhaling en snurken

Hoewel niet veel mensen dit weten vindt de opame van zuurstof door de longen vooral plaats tijdens het uitademen. Als u door uw mond ademt, verslechtert de zuurstofopname omdat de lucht uw lichaam te snel verlaat. Uw lichaam gaat extra neusslijm aanmaken om het uitademen af te remmen wat averechts werkt omdat u nog meer door de mond gaat ademen.

Door mondademen wordt de lucht niet gefilterd en is deze minder warm dan bij inademen door de neus. Tevens is de lucht minder vochtig bij inademen via de mond waardoor een droge keel ontstaat en u eerder gaat snurken. Een droge mond heeft bovendien schadelijke effecten voor uw gebit.

Door mondademaling ontstaat de kans dat u gaat hyperventileren doordat u teveel CO2 (koolzuurgas) uitstoot en de CO2 balans in uw lichaam verstoort raakt. Een te laag percentage CO2 in uw bloed verhindert de afgifte van zuurstof aan de cellen waardoor ´s ochtends vermoeider wakker wordt. Overdag verbetert het CO2 gehalte zich, mits u door de neus ademt, maar ´s nachts bij slapen met open mond kan de zuurstofopname aldus gebrekkig zijn.

Het is essentieel is om iets aan uw mondademhaling te doen, maar gelukkig zijn er veel mogelijkheden daartoe.

Waardoor wordt mondademhaling veroorzaakt

Een verstopte neus wordt veroorzaakt door een zwelling van de neusslijmvliezen. Deze zwelling treedt op vanwege een prikkeling die wordt veroorzaakt door virussen, bacteriën of alergieën.

Bij een verkoudheid is de verstopping van de neus met gemiddeld een dag of 7-10 weer voorbij. In dat geval is de verstopte neus dus geen chronisch probleem, maar slechts tijdelijk. Bij een chronisch verstopte neus is het zaak de achterliggende oorzaak te onderzoeken in samenwerking met een arts.

Wat zijn de veroorzakers van een chronisch verstopte neus

Hieronder bespreken we 6 veel voorkomende oorzaken van een chronisch verstopte neus.

Allergieën

Allergieën kunnen voorkomen bij huisdieren, schimmels, pollen, stofmijt, schoonmaakmiddelen, gisten, voedingsbestanddelen, et cetera. Soms zijn mensen alergisch zonder het te weten. Het is dus belangrijk bij een chronisch verstopte neus een allergieën-test te ondergaan bij uw huisarts.

Langdurige grieperigheid en chronische verkoudheid

Als de griep maar niet overgaat, u zich landurig lusteloos voelt, – last heeft van verhoging en verkoudheid, dan kan het zijn dat u last heeft van een langdurig rondspokend virus welke uw lichaam niet makkelijk te boven komt. Er kan sprake zijn van een chronische virale infectie. Laat u eens testen bij uw huisarts op virale infecties.

Sinusitis, een chronische ontsteking van de schedelholtes

Bij een drukkend en pijnlijk gevoel aan de bovenkant van het gezicht en rond de ogen kan sprake zijn van sinusitis. Bij bukken neemt de druk en pijn die u ervaart verder toe. Sinusitis wordt veroorzaakt door virussen, bacteriën of een allergie waardoor de slijmvliezen in de neusbijholten zijn ontstoken en opzwellen. Een CT-scan geeft een goed beeld waar de holten zijn ontstoken. Meestal gaat een sinusitis vanzelf over en in sommige gevallen wordt een antibiotica kuur voorgeschreven hoewel de oorzaak in de meeste gevallen viraal van aard is en een antibiotica kuurt dus niet helpt.

Neusslijmvliezen die zijn aangetast

Uw neusslijmvliezen kunnen zijn beschadigd door roken of door luchtweginfecties zoals pneumokokken en bronchitis. Ook langdurige blootstelling aan kou kan de neusslijmvliezen beschadigen. De pneumok bacterie bevindt zich bij veel mensen in de neusholte van gezonde mensen en richt geen kwaad aan. In sommige gevallen echter kan de bacterie luchtweginfecties veroorzaken zoals oorontsteking en longontsteking. Een arts kan uitsluitsel geven.

Een verstopte neus kan snurken veroorzakenPoliepen

Het kan zijn dat uw luchtwegen in de neus door een poliep (een goedaardig gezwel) wordt geblokkeerd. Een arts kan u uitsluitsel geven of een poliep u het ademen door de neus belemmert.

Een scheefstaand neusschot

Het neusschot is het stuk kraakbeen dat uw neus verdeelt in 2 ingangen. Een misvormd en scheefstaand neusschot komt regelmatig voor en kan de luchtinlaat belemmeren. Laat een arts dit controleren.

Wat kunt u doen bij een chronisch verstopte neus

Medicatie tegen een verstopte neus ter verlichting van snurken

U kunt neusdruppels of een spray gebruiken met  “xylometazoline” als werkzame stof. Producten met deze stof zijn: Otrivin®, Nasivin®, Afrin® of Vicks Sinex®. Deze producten zijn veelal zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek en drogist. Het is belangrijk te weten dat deze werkzame stof bij langdurig gebruik schade kan aanrichten aan de neusslijmvliezen. Gebruik het product dan ook niet langer dan maximaal 1 week of raadpleeg uw arts bij twijfel.

Andere werkzame stoffen en medicijnen tegen een verstopte neus zijn:

 1. Werkzame stof: antihistaminica – een werkzame stof tegen allergieën. Verkrijgbare producten zijn: Aerius®, Xyzal® of Zyrtec®;
 2. Werkzame stof: corticosteroïden – enkel op recept verkrijgbaar. Worden voorgeschreven door een arts bij chronische verkoudhoud en neusklachten. Deze werkzame stof remt de overgevoeligheid van de slijmvliezen in de neus;
 3. Werkzame stof: cromoglicaten – enkel op recept verkrijgbaar. Deze stof doet hetzelfde als corticosteroïden maar zijn minder krachtig en worden voorgeschreven als u intolerant bent voor antihistaminica en/of corticosteroïden. Ze genieten alleen bij intolerantie voor corticosteroïden en/of antihistaminica de voorkeur. Deze stof komt voor in producten als: Allergo-comod®, Lomusol® en Prevalin®.

Homepatische medicatie bij verstopte neus

Homeopatische middelen tegen een verstopte neus werken doorgaans op basis van een zoutoplossing en bevatten uitsluitend natuurlijke (biologische) bestanddelen waardoor het gebruik niet is gelimiteerd zoals bij xylometazoline. Een zoutoplossing werkt doorgaans even goed tegen een verstopte neus.

Een stoombad met etherische oliën helpt bij een verstopte neus

Aanvullend op het gebruik van een medicijn is het nemen van een stoombadje met natuurlijke oliën zoals kamfer, menthol of eucalyptus. Doe heet water in een kommetje, druppel er wat natuurlijke olie in en hang je hoofd er dicht boven met een handdoek over je hoofd. Adem diep in door je neus. Dit werkt heerlijk verlichtend.

Neus ophalen of snuiten in de zakdoek? Wat helpt beter tegen een verstopte neus

Het ophalen van de neus wordt door sommige mensen als een onhebbelijke gewoonte ervaren, maar toch is dit beter dan het snuiten van de neus in een zakdoek. Het belangrijkste bij het ophalen van de neus en/of snuiten is het zachtjes te doen en dus niet hard. Bij hard ophalen of snuiten is de kans groter dat de bacteriën zich verder verspreiden in de neusholtes waardoor de kans toeneemt op ontstekingen aan de kaakholte, voorhoofdholte, bijneusholte, keel en of oren. Ben je dus een ophaler of snuiter? Doe het niet té krachtig.

Geen verstopte neus en tóch ademen door de mond en snurkproblemen

Als uw verstopte neus níet de oorzaak is van uw mondademen waardoor de kans dat u ´s nachts gaat snurken aanzienlijk toeneemt, dan zijn er meedere mogelijkheden om uw mond, tanden en keel ´s nachts te beschermen en de luchtstroom te verbeteren. We behandelen de mogelijkheden hieronder:

(1) Mondspray tegen snurken

Als uw mond ´s nachts uitdroogt neemt de kans op snurken aanzienlijk toe. Zorg ervoor dat uw mond ´s nachts vochtig blijft door vóór het slapen een speciaal bevochtigende spray te gebruiken zoals die van Saliva Orthana®, GUM Hydral Bevochtigingsspray®, Tetrobreath® en Oxyfresh®. Het nadeel van een spray is dat de werking korter is dan men doorgaans slaapt.

(2) Hydraterende mondgel tegen snurken

Net als bij een mondspray zorgt een hydraterende gel voor het bevochtigen (balsemen) van de weke delen in uw mond wat de luchtstroom verbetert en snurken kan verminderen. De meest verkochte producten met een goede werking zijn: Raspberry Hydrating Gel®, Dentaid Xeros Gel®, GUM Hydral Bevochtigingsgel® en Oxyfresh Super Relief Gel®. De laatsgenoemde gel neutraliseert de zuurgraad in de mond en bevordert de speekselproductie die zo belangrijk is vanwege de in het speeksel aanwezige enzymen die uw tanden en mondholte beschermen.

(3) training zodat u niet meer door uw mond ademt

Ademen door de neus is iets wat u overdag actief kunt oefenen. Zet de timer aan op uw mobiele telefoon die elk uur een signaal geeft en bij het signaal maakt u uzelf bewust dat u door de neus moet ademen en niet door uw mond. Houd het ademen door de neus zolang mogelijk vol en probeer “bewustzijn” op te bouwen rond deze nieuwe gewoonte. Als u dit een paar dagen achter elkaar doet is de kans groot dat u voortaan door de neus ademt.

Heeft u een beroep waarbij u veel tijd zittend doorbrengt? Zorg ervoor dat u rechtop zit zodat de longen zich goed kunnen ontvouwen. Een slechte (voorovergebogen) houding bevordert het ademen door mond.

(4) Ademhalings oefeningen met de Buteyko methode

Er is veel geschreven de laatste tijd over de heilzame werking van de Buteyko methode. Deze methode is ontwikkeld door de fysioloog en arts Konstantin Pavlovich Buteyko. De methode is gericht op het herstel en bewustwording van een rustige en natuurlijke ademhaling door de neus zodat de hoeveelheid koolzuurgas in uw lichaam zich naar normale en gezonde waarden beweegt. Voor een juiste verhouding koolzuurgas in uw lichaam is ademen door de neus essentieel. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de effecten van de Buyteko methode op snurken, hoewel sommige snurkers zeggen hier baat bij te hebben. Overleg deze methode met uw arts vóórdat u eraan begint.

(5) Zorg voor een schoon huis en goede ventilatie

Verschoon regelmatig (2x per week) de lakens van uw bed en sla uw bed overdag open zodat huismijt minder kans krijgt te groeien, ventileer uw slaapkamer goed en verbeter de luchtkwaliteit van uw slaapkamer verder met heilzame planten tegen snurken. Zorg ervoor dat uw huisdieren niet in de slaapkamer kunnen.

(6) Een gezonde levensstijl

Elke keer weer als het snurken betreft, bespreken we het opnieuw. Voorkom overgewicht, rook niet, drink alcohol met mate en probeer stress te vermijden. Doe aan sport, yoga en/of pilatus. Lees alles over een gezonde levensstijl en snurken op deze website?

Neusspreider voor betere luchttoevoer bij snurken(7) Gebruik neusspreiders

Neusspreiders zoals de MaxAir zijn comfortabel in het gebruik en houden de luchtweg via de neus ´s nachts open. Neusspreiders helpen tegen snurken omdat u normaal ademt via de neus, de mond en keelholte beter worden bevochtigd en de zuurstofopname zich normaal voltrekt. U kunt op deze website neusspreiders kopen.

Conclusies

Ademen door de neus is veel gezonder dan door de mond. Ademen door de mond leidt eerder tot snurken, een gebrekkige zuurstofopname, een slechtere conditie van uw gebit en algehele gezondheid. Bent u een snurker, dan is het essentieel dat u er alles aan doet om de normale ademhaling ´s nachts door de neus bevorderen. Win eerst informatie in bij uw arts en bespreek samen hoe u iets kunt doen aan uw snurkproblemen.

Doe iets aan uw snurkproblemen, dan ziet u de dag weer met een lach tegemoet.

Snurken verstoort de slaap van uw partner

Lees meer artikelen in de categorie: wat is snurken.