snurken en de menopauzeVrouwen en snurkproblemen

Een aanzienlijk deel van de vrouwen ontwikkelt snurkproblemen tijdens en na de overgang en veelal zijn deze blijvend als men er niets aan doet. Doorgaans snurken meer mannen dan vrouwen (de verhouding is ongeveer 2:1), maar nadat vrouwen in de overgang raken wordt het percentage snurkers bij mannen en vrouwen min of meer gelijk.

De belangrijkste informatie in dit artikel

In de menopauze neemt de kans op snurken toe

Waarom wordt de kans op snurken zoveel groter als vrouwen in de menopauze komen? Dat komt omdat de hormonale huishouding van de vrouw een verandering ondergaat en zij tijdens de overgang minder oestrogeen en progesteron aanmaakt. Beide hormonen zorgen bij de vrouw voor stevige(re) spieren. De spieren verslappen dus met de afname van de hormoonproductie van oestrogeen en progesteron. Ook achterin de keel wat de luchtdoorgang negatief kan beïnvloeden. Daarnaast hebben veel vrouwen tijdens de overgang en daarna last van gewichtstoename wat ook de kans op snurken aanzienlijk vergroot doordat meer vetweefsel zich ophoopt rondom de hals en luchtwegen.

Snurkproblemen ontstaan vaak in menopauzeWanneer ontstaat slaapapneu bij vrouwen

We spreken van slaapapneu bij vrouwen en evenzo bij mannen als het ademen wordt onderbroken tijdens de slaap. De adem stokt kortstondig en deze perioden duren doorgaans zo´n 15-30 seconden. Als deze onderbrekingen geregeld maar minder vaak voorkomen dan 15 keer per uur, dan spreken we van een lichte vorm van slaapapneu, bij 15 tot 30 onderbrekingen van matige slaapapneu en bij meer dan 30 keer per uur van ernstig slaapapneu. Onderzoek onder een grote groep vrouwen van verschillende leeftijdsgroepen heeft aangetoond dat de menopauze een grote invloed heeft op de kans op snurken en slaapapneu. Bij vrouwen in de overgang nam de kans op een lichte tot matig vorm van obstructief slaapapneu toe met 7%.

Slaappositie: Soms is snurken het gevolg van een verkeerde slaaphouding. Dames die op hun rug slapen hebben meer kans om te snurken dan dames die op hun zij slapen. Als je een rugslaper bent probeer dan eens op uw zij te slapen. U kunt wat kussens achter uw rug leggen om te voorkomen dat u op uw rug rolt tijdens het slapen.

Snurken komt veel voor tijdens de zwangerschapZwangerschap: Snurken kan door verschillende redenen voorkomen tijdens de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap is het normaal dat men wat aankomt. Als het vet zich dan nestelt in het weefsel rond je keel en nek dan vernauwt dit de bovenste luchtwegen wat snurken kan veroorzaken. Snurken bij zwangere vrouwen is ook gelinkt aan zwangerschapsdiabetes. Zwangerschapsdiabetes kan voorkomen bij vrouwen die tussen de 24 en 28 weken zwanger zijn. Hun lichaam kan niet de juiste hoeveelheid insuline aanmaken. Als je dus snurkt tijdens de zwangerschap, ga dan zeker eens bij de dokter langs om zwangerschapsdiabetes uit te sluiten.

Slaapapneu: Dit is een slaapstoornis waarbij de luchtwegen in je keel dichtklappen waardoor de persoon tot 10 seconden stopt met ademen tijdens de slaap. Hierdoor wordt men naar adem happend wakker. Slaapapneu is een ernstige aandoening en interventie door een arts is nodig. De meest voorkomende behandeling is slapen met een speciaal masker dat constant lucht door de luchtwegen blaast en deze zo openhoudt.

Zwaarlijvigheid: Vrouwen die een aanzienlijke gewichtstoename hebben ondergaan hebben meer kans op snurken. Zoals hierboven al vermeldt, kan het teveel aan vet zich nestelen in het weefsel rond de keel en nek. Dit vernauwt de luchtwegen waardoor je meer kans hebt om te snurken. Om dit te voorkomen is het dus belangrijk om fit te blijven en gezond te eten.

Zwaarlijvigheid kan snurken ergen maken tijdens de menopauze

Alcohol drinken voor het slapengaan: Alcohol is een spierontspanner. Als de spieren rond je keel te veel ontspannen dan kan dit vibraties in je keel veroorzaken waardoor je snurkt.

Oplossingen voor snurkende vrouwen in de overgang

Er zijn tests gedaan met hormoonvervangende therapieën, zoals ERT (toedienen van oestrogeen) al dan niet in samenhang met HRT (toedienen van progesteron) om snurkklachten bij vrouwen in de overgang te helpen verlichten. De vorm waarin de vrouw zich deze hormoonvervangers kan toedienen is per pil, pleiser, gel, een crème of injectie.

Hormoontherapie kan helpen tijdens de menopauze, maar er is nog weinig over bekendHormoontherapie voor vrouwen die snurken

De effecten van hormoontherapieën zijn niet voor alle vrouwen positief en daarnaast er is sprake van een zeker risico voor de gezondheid. Het is niet op voorhand te zeggen óf er positieve effecten optreden. Tevens geldt dat per persoon de toedieningsvorm en de tijd gedurende welke de hormoontherapie voor elke vrouw anders kan zijn voordat een eventueel meetbaar en merkbaar resultaat optreedt. Door de overheid gefinancierde onderzoeken in de Verenigde Staten geven aan dat het toepassen van hormoontherapie kan leiden tot hart- en vaatziekten en dementie. Reden voor terughoudendheid.

Overleg met uw arts indien u een hormoonvervangende therapie overweegt om uw snurkproblemen te verlichten. In het geval dat uw arts een therapie voorschrijft is het geboden te zoeken naar een zo laag mogelijke effectieve dosis die enkel voor kortere tijd wordt gebruikt.

Alternatieve therapieën voor vrouwen in de overgang

Naast hormoontherapie zijn er alternatieve behandelmethodes om snurkklachten te verminderen. Daarbij moet u denken aan:

  1. voedingsproducten zoals tofu, sojabonen en sojamelk.
  2. medicijnen zoals calciumsupplementen, vitamine D en bisfosfonaten voor de preventie of behandeling van osteoporose;
  3. oestrogeen crèmes;
  4. slaapbevorderende medicijnen voor slapeloosheid.

Sojaproducten, genoemd onder punt 1, bevatten fyto-oestrogeen, een hormoon afkomstig van planten die sterke overeenkomsten vertoont met het natuurlijke hormoon oestroegeen.

Sojaproducten kunnen helpen het aantal opvliegers te verminderen maar dat geldt niet voor elke vrouw in de overgang. Daarnaast kunnen sojaproducten leiden tot meer gasvorming in de ingewanden wat winderigheid tot gevolg heeft. Het feit dat soja een natuurlijk product is wil nog niet zeggen dat het beter of veiliger is dan andere behandelingen tegen snurkklachten in de menopauze.

Fyto-oestrogenen zijn ook verkrijgbaar in voedingssupplementen zoals ginseng, extract van rode klaver en zwarte cohosh. Het is echter nog niet bekend welke dosis werkzaam kan zijn en wat de effecten zijn van langdurig gebruik. Bespreek daarom altijd samen met uw arts of voedingssupplementen voor u zouden kunnen werken. Uw medische geschiedenis en mogelijk erfelijke aanleg voor snurken uw arts anders doen besluiten.

Alcohol verergert snurkproblemen in de menopauzeWat kunt u zelf doen aan snurkproblemen in de overgang?

Voordat u  begint aan hormoontherapie en/of het gebruik van voedingssupplementen kunt u het allerbeste eerst aandacht schenken aan de volgende gewoonten:

  1. Eet gezond en eet geen grote porties meer 2 uur voordat u gaat slapen en zorg dat uw gewicht zich binnen de normale waarden begeeft voor uw leeftijd en lengte.
  2. Stop met roken en vermijd omgevingen waar wordt gerookt.
  3. Drink bij voorkeur helemaal geen alcohol, maar als u het niet wilt laten staan, drink dan niet meer tot voor 2 uur voordat u gaat slapen.
  4. Draag een lichte pyjama die makkelijk zit en vermijd zware dekens
  5. Draag lichtgewicht kleding om de slaapefficiëntie te verbeteren.
  6. Zorg voor een goed geventileerde slaapomgeving waarvan de lucht niet te droog is.
  7. Vermijd stress. Meditatie, yoga en/of pilates helpen u te ontspannen waardoor u lekkerder in uw vel zit en beter slaapt.
  8. Gebruik een snurkbeugel of tongstabilisator om de luchtwegen vrij te maken.

Conclusie

Tijdens de menopauze verandert de hormoonhuishouding van de vrouw drastisch. De hoeveelheid oestrogeen en progesteron in het lichaam nemen af waardoor de spieren doorgaans aan stevigheid verliezen. Ook de tongspier en de weke delen achterin de keel hebben daaronder te lijden waardoor snurken eerder optreedt.

Oplossingen kunnen worden gezocht in hormoontherapie, medicijnen, veranderingen in het voedingspatroon en levensstijl. Maar ook producten zoals een snurkbeugel of tongstabilisator kunnen helpen.

Doe iets aan uw snurkproblemen, dan ziet u de dag weer met een lach tegemoet.

Bestel hier

Doe iets aan uw snurkproblemen

Lees meer artikelen in de categorie: wat is snurken.